Teamdesk in actie

      No Comments on Teamdesk in actie

Dit is het vervolg op SamenSterker. Ik had beloofd om uit de doeken te doen hoe je op een simpele manier een krachtige database maakt. Vanwege privacy kan ik hier geen voorbeelden laten zien van het “echte” systeem. Daarom gaan we de komende tijd een beetje spelen met de gegevens van een fictieve voetbalclub. 

We gaan Teamdesk (https://www.teamdesk.net) gebruiken om de administratie van de voetbalclub ‘Onze Helden’ te professionaliseren. Dat doet de vereniging nu met een hele set Excel sheets: Eén voor de ledenadministratie, één voor het rooster met bar- en schoonmaakdiensten en een hele riedel sheets voor het bijhouden van de uitslagen per team en het presenteren van de standen.

Wat is er mis met de huidige administratie?
Nou om te beginnen is het Excel. Je kunt er met maar één persoon tegelijk gebruik van maken. Het is behoorlijk kwetsbaar en niet echt goed te beveiligen.

Waarom is Teamdesk zoveel beter?
Aan de basis van een TeamDesk-systeem staat een robuuste database met een heleboel toeters en bellen erop. Zo kun je online formulieren maken, lijsten en rapporten, (standaard)documenten en dashboards. Emailsignalering is standaard ingebakken, net als workflowmanagement. En uiteraard is de beveiliging rock-solid. En het mooiste is: Onze Helden hebben geen IT-specialist nodig om hun administratie naar Teamdesk over te zetten. Dat doen ze gewoon zelf!

Om te beginnen gaan we het Excel sheet met de namen van de leden importeren in een lege Teamdesk tabel, die we ‘Leden’ noemen. Hieronder een klein stukje van die tabel.

In werkelijkheid zijn er meer rijen en ook meer kolommen in het Excel sheet en die nemen we allemaal mee naar Teamdesk. Dat is gewoon een kwestie van selecteren (alle rijen en kolommen), kopiëren en dan plakken in de importsectie van de nu nog lege tabel LEDEN in de Teamdesk database. Het resultaat is dat de records nu zijn opgenomen in de tabel Leden en individueel (via een formulier) kunnen worden bekeken (VIEW) en zonodig bewerkt (EDIT) of – als het helemaal moet – verwijderd (DELETE).

Het formulier ziet er nog niet echt heel mooi uit, maar het werkt wel:
VIEW modus: Kijken, maar niet aankomen…..

 EDIT modus: Verander willekeurige kenmerken van een speler

Na enige aanpassingen kan het formulier er dan zo uit komen te zien:
VIEW modus

EDIT modus

De volgende stap is het maken van verbindingen met een paar andere tabellen. Maar dat wordt weer een nieuwe aflevering…..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *